Επενδύσεις: Οι δέκα "εντολές"

Επενδύσεις: Οι δέκα "εντολές"

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατοικίας κατέρριψε ένα μύθο αιώνων που χαρακτήριζε την αγορά ακινήτων και ο οποίος την εμφάνιζε «ως την πλέον ασφαλή επένδυση». Η έλλειψη ρευστότητας και η υπερβάλλουσα προσφορά έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις να έχουν υποχωρήσει 20% περίπου σε σύγκριση με το 2008 και να είναι αβέβαιη η μελλοντική τους εξέλιξη. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες της βαθειάς κρίσης υπάρχουν περιπτώσεις που οι απώλειες είναι πολύ λιγότερες. Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά της επιτυχίας για μία πετυχημένη και ασφαλή επένδυση σε κατοικία;

1ο: Η συγκέντρωση πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στις περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού οι τιμές καταγράφουν μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με εκείνες που έχουν μικρή συγκέντρωση. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ακραίο παράδειγμα : Το Ψυχικό και τη Κυψέλη.
 
2ο: Το ποσοστό της ελεύθερης γης . Περιοχές που η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μεγάλη εμφανίζονται λιγότερο ευάλωτες στην κρίση σε σύγκριση με περιοχές που έχουν μικρότερη αναλογία.
 
3ο: Οι υποδομές και το επίπεδο των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς των μονάδων προσχολικής αγωγής. Καλά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί , μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος-και λόγω κρίσης- προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες για τα παιδιά του αφού η ιδιωτική εκπαίδευση καθίσταται απρόσιτη.
 
4ο: Ο συγκοινωνιακές υποδομές : Η εύκολη και οικονομική πρόσβαση στους χώρους εργασίας αλλά και στις αγορές είναι ένας παράγων που ήδη έχει επηρεάσει τη ζήτηση για αγορά κατοικίας πολλών περιοχών. Καλή η Αττική Οδός αλλά πανάκριβη, ενώ το μποτιλιάρισμα κοστίζει ψυχολογικά και οικονομικά.
 
5ο: Οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά : Σίγουρα , η κρίση πλήττει όλους τους έλληνες όμως όχι όλους με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα περιοχές με υψηλό ποσοστό υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερο ευάλωτες.
 
6ο: Ασφάλεια: Η εγκληματικότητα είναι ένα καινούργιο «φρούτο» στην αγορά ακινήτων. Δείτε όμως τις περιοχές του γκέτο και σκεφτείτε ότι κάποιες από αυτές ήταν πριν τριάντα χρόνια φιλοξενούσαν αστικές και μεσοαστικές οικογένειες. Και κάτι τελευταίο: κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο από την μάστιγα αυτή.
 
7ο: Ηλικιακή σύνθεση: Περιοχές με «γερασμένο» πληθυσμό είναι πρώτες στη λίστα των υποψηφίων περιοχών για υποβάθμιση. Σκεφτείτε την Κυψέλη και την Πατησίων και θα καταλάβετε την αιτία.
 
8ο: Μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών σε καινούργιες περιοχές. Οικοδομές φαντάσματα , αυξάνουν τον δείκτη της αβεβαιότητας για την πορεία της αγοράς μίας νέας περιοχής που δεν έχει να προλάβει να διαμορφώσει το δικό της προφίλ.
 
9ο: Επενδύσεις και Μεγάλα Έργα που προγραμματίζονται για την περιοχή: Πρόκειται για ένα παράγοντα που επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά το προφίλ μίας περιοχής. Για παράδειγμα ένα δρόμος ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων ενώ μία χωματερή να την υποβαθμίσει.
 
10ο: Το προφίλ των κατασκευαστών.